Natuurlijk Bekappen

Ik volg geen precieze methodes uit boeken om te bekappen. Ik kijk naar het paard als individu, waar het voor gebruikt word, en wat de leefomstandigheden zijn. Ieder paard is anders, en daar pas ik mijn bekapping op aan.

Het natuurlijk bekappen is gebaseerd op feiten, sterk onderbouwde onderzoeken en praktijkervaringen, met de paarden die in het wild leven in ons achterhoofd. Dus niet het letterlijk kopieren van de hoeven van paarden in het wild!

''Mijn paard loopt voor de kar en dus veel over de straat. Daarom moeten er hoefijzers onder'' of, ''Als ik de ijzers laat weghalen gaan de hoeven brokkelen of loopt mijn paard gevoelig!''

Dit zijn argumenten die ik regelmatig te horen krijg. Door een goede natuurlijke hoefverzorging, huisvesting, voeding en advies op maat zijn deze argumenten compleet te verwaarlozen!

 

 Ik heb een aantal belangrijke richtlijnen, die voor elk paard van (levens)belang zijn.
Het belangrijkste is het streven naar een optimaal werkend hoefmechanisme. Dit gebeurt als het paard zijn voet neerzet en weer optilt. Het in en uitspreiden van de hoef zorgt voor een pompwerking die het bloed rond pompt. Dit is van cruciaal belang onder andere voor het hart, het aanvoeren van voedingsstoffen en afvoeren van afvalstoffen.
Om gezonde hoeven gezond te houden en hoefproblemen in welke vorm dan ook succesvol te herstellen is het goed werkend hoefmechanisme uitzonderlijk belangrijk!

De hielen worden laag gehouden om verschillende belangrijke redenen; De straal kan zo contact te maken met de grond en bijdragen aan schokdemping, hoefmechanisme, grip en ''voelen'' waar het paard op loopt.
De lage hielen zorgen dat het hoefbeen parallel met de grond staat, een positie die nodig is voor het goed functioneren van de hoef.

Het mag dan logisch zijn dat er weinig tot niks van de straal af wordt gesneden.

De steunsels worden in de holling van de zool weggesneden. Te veel steunselmateriaal zorgt voor kneuzingen, flares en hebben een ''knijpend'' effect in de onderliggende structuren van de hoef.

De hoefwand krijgt niet alleen vooraan, maar geheel rondom een afronding. Dit zorgt dat een paard altijd goed kan afwikkelen, in alle richtingen.  

Natuurlijk bekappen is niet alleen het bekappen zelf, maar ook voeding, huisvesting en beweging! Alle middelen om de natuurlijke behoeftes van het paard zo ver mogelijk tegemoet te komen resulteren in een geestelijk en lichamelijk gezond paard!